Pošljite povpraševanje!

Pokličite nas

Zadnje novice

Suhi program

Suhi program obsega širok progam hladno  stiskanih olj vrhunske kakovosti (mandljevo, marelično, laneno, sezamovo, sojino, konopljino, makovo, sončnično, bučno…..). Vsa olja so hladno stiskana in

EKO Žitarice

Žita so osnova človeške prehrane in škrobnati ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo so v naši prehrani nepogrešljivi: cela žita, kalčki, kosmiči, misliji, otrobi, zdrob, semena,

BIO in demeter olja

Nudimo raznovrstna hladno stiskana olja (olivno, bučno, repično, laneno, arganovo, lešnikovo, orehovo, sojino, konopljino…), kokosove maščobe, zdravju prijazne margarine … Vsa olja so iz ekološke pridelave,

BIO in demeter olja

Nudimo raznovrstna hladno stiskana olja (olivno, bučno, repično, laneno, arganovo, lešnikovo, orehovo, sojino, konopljino…), kokosove maščobe, zdravju prijazne margarine …

Vsa olja so iz ekološke pridelave, iz prvovrstnih svežih semen, margarine vsebujejo minimalno 15% hladno stiskanih olj in imajo nizko vsebnost natrija,  brez živalskih maščob v margarinah.

Splošno priporočilo pri maščobah je, da je potrebno zmanjšati vnos nasičenih maščob (predvsem živalskega izvora) ter se izogibati vseh rafiniranih in hidrogeniranih maščob ter vseh ocvrtih jedi. Pri hidrogeniranju maščob namreč nastajajo škodljive trans maščobe, ki so dokazano povzročajo bolezni srca in ožilja, dvigajo raven slabega holesterola (LDL) in znižujejo raven dobrega holesterola (HDL) ter so rakotvorne. Hidrogenirane maščobe vsebujejo vsi konvencionalni industrijski izdelki z dolgim rokom trajanja, kot so keksi, krekerji, krofi, margarine, majoneze, ocvrti proizvodi, juhe iz vrečk…

Kaj so omega 3 maščobe kisline?

Vse maščobe so sestavljene iz glicerola in maščobnih kislin. Pomembne so štiri vrste maščobnih kislin, med katerimi so tudi omega 3 maščobne kisline. Ta posebna skupina  ima enkratno vlogo saj tvori komplekse z linolensko, EPA in DHA kislino. Vse te kisline so pomembne za tvorbo možganske strukture, delovanje  očesne retine, in specifičnih hormonov. Človeško telo ni sposobno, da sintetizira lastne omega 3 maščobne kisline, zato je pomembno, da jih dobimo v hrani.

OLIVNO OLJE

Za uživanje priporočamo le hladna olja, ki  tehnološko niso predelana. Že stoletja, se je olivno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini za negovanje kože in mišic, zdravile so se odrgnine, rane, koži in lasem, pa je dajalo sijaj in elastičnost. V ljudski medicini, se je uporabljalo za nego nohtov, odstranjevanje mišičnih bolečin, nižanju krvnega tlaka, umirjalo je delovanje srca…

SONČNIČNO OLJE

Največ olja se prideluje v Rusiji, Španiji, Romuniji na Madžarskem, Nemčiji in Japonskem. Olje, ki se stiska iz semen je  limonasto rumene barve in sladkega okusa.

Semena vsebujejo 16 % beljakovin in 21 % maščobe. Semena imajo precej močan diuretičen učinek.

LANENO OLJE

Je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, celičnih struktur in tvorbo energije. Je največji  rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin v naravi.Vsebuje tudi pomembne sestavine kot so fitosterol, sistosteri in fosfolilipide.

Organizem potrebuje preko 50 esencialnih snovi vsak dan. Te snovi potrebuje za obnovo celic in ohranjanja  vitalnosti, ter dolgega, zdravega življenja. Imenujejo se esencialne, ker jih naš organizem ni sposoben ustvariti. Večina teh snovi so vitamini, minerali, aminokisline in dve maščobni kislini – omega 3 in omega 6.

SEZAMOVO OLJE

Seme vsebuje veliko aminokislin in maščobne kisline, ki so pomembne za prenos prenosa signala v živcih in za registracijo informacij v možganskih celicah. Vitamin E in maščobne kisline izboljšajo cirkulacijo krvi, preprečuje sivenje las in zmanjšuje pozabljivost. Kalcij v sezamu zaradi vezave na beljakovine deluje pomirjevalno. Ne vsebuje holesterola!

Sezamovo olje čudovito izboljša okus različni hrani in solatam, je tudi pomembno za zniževanje holesterola in ohranjanje zdravja.

BUČNO OLJE

Semena vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin in nezasičenih maščobnih kislin. Vsebuje tudi veliko mineralov kot so magnezij, kalcij, silicij, selen, cink a tudi vitamine A, B1, B2, C, D, in E. Olje vsebuje skoraj 80 % nezasičenih  maščobnih kislin. Največ je linolenske. Kvalitetno olje vsebuje  skoraj 60 % te esencialne maščobne kisline. Bučna olja vsebujejo  veliko beljakovin. Redka aminokislina kukurbitin ima posebne ugodne učinke, saj  preprečuje rast prostatične žleze. Zdravniki priporočajo bučno olje pri slabem delovanju mehurja, a tudi za zniževanje holesterola.

KONOPLJINO OLJE

Konopljino olje je zelo bogato saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa in vitamin E. Konopljino olje ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano.