Žita so osnova človeške prehrane in škrobnati ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo so v naši prehrani nepogrešljivi: cela žita, kalčki, kosmiči, misliji, otrobi, zdrob, semena, moke, mešanice za peko, testenine…
Najbolj razširjeni in seveda najpogosteje uporabljeni vrsti sta še vedno pšenica in riž. Žal so beljakovine, ki jih vsebujejo žita velikokrat vzrok različnih alergij, zato so pred leti strokovnjaki začeli predvsem raziskovati t.i. stara žita ter žita, ki so bila v prehrani manj zastopana. Tako zopet v ospredje stopajo pira, kvinoja, amarant, kamut in proso.
Pri žitih je predvsem bistveno, da so iz kontrolirane ekološke pridelave, saj samo ta zagotavljajo telesu potrebne hranilne snovi v celoti. Žita iz masovne predelave so namreč ”hranilno prazna”, saj so večinoma gojena na iztrošenih tleh, obenem pa vsebujejo ostanke pesticidov, herbicidov in drugih neželenih primesi, ki obremenjujejo telo.