Kokosi – osnova za bio kokosovo olje – so dozoreli v t.i. zlatem trikotniku zahodne Šrilanke. Orehi so ročno obrani, oprani, razrezani in posušeni na svežem zraku. Deviško kokosovo olje je uporabno za peko, cvrtje, kot namaz na kruhu ter za omake. Odlikujeta ga slasten vonj in okus svežega kokosa.
Za kokosovo mast je znano, da je trdna na sobni temperaturi. Je belo do bledo rumeno rastlinsko olje, pridobljeno iz mesa kokosa in vsebuje zelo velik delež nasičenih maščobnih kislin. Kokosova mast se uporablja zaradi visoke odpornosti na toploto in nevtralen okus, uporabna je za pečenje, praženje in cvrtje.
Vsestranske varne maščobe – kokosovo in palmovo olje:
- vsebujejo pretežno srednje verižne trigliceride, ki omogočajo hitrejšo presnovo v telesu in so s tem odličen vir energije,
- so lahko prebavljive in posebej primerne predvsem za vse, ki imajo težave s presnovo maščob,
- izboljšujejo absorpcijo kalcija in magnezija ter v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K),
- izboljšujejo črevesno floro, krepijo stene prebavnega trakta in pospešujejo prebavo,
- zmanjšujejo občutek lakote in napadov lakote,
- vsebujejo manj kalorij, kot ostale maščobe in obenem povečujejo izgorevanje kalorij,
- zmanjšujejo glikemični indeks prehrane, zato so primerne za diete z nižjo ravnijo sladkorja,
- povečujejo vzdržljivost organizma, zato so izredno primerne za športnike,
- vsebujejo veliko lavrinske, kaprinske, kaprilne, kapronske in miristinske kisline, ki zvišujejo telesno odpornost in zavirajo delovanje virusov in bakterij,
- poleg uporabe v prehrani se pogosto uporabljajo tudi za nego telesa; idealne so kot masažna olja, mazila, nadomestek paste za zobe ali kot naraven dezodorant.