Pošljite povpraševanje!

Pokličite nas

Zadnje novice

Suhi program

Suhi program obsega širok progam hladno  stiskanih olj vrhunske kakovosti (mandljevo, marelično, laneno, sezamovo, sojino, konopljino, makovo, sončnično, bučno…..). Vsa olja so hladno stiskana in

EKO Žitarice

Žita so osnova človeške prehrane in škrobnati ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo so v naši prehrani nepogrešljivi: cela žita, kalčki, kosmiči, misliji, otrobi, zdrob, semena,

BIO in demeter olja

Nudimo raznovrstna hladno stiskana olja (olivno, bučno, repično, laneno, arganovo, lešnikovo, orehovo, sojino, konopljino…), kokosove maščobe, zdravju prijazne margarine … Vsa olja so iz ekološke pridelave,

BIO Šitake Gobe

Trgovina Zakladi narave piše zgodbo, kjer je v ospredju kvaliteta, znanje in zadovoljstvo, da ponujamo najboljše. Zakladi narave

Gobe šitake so bogat vir zdravstvenih učinkovin. Blagodejne učinke na zdravje so preverili tudi z znanstvenimi raziskavami. V klobuku je praviloma več hranil kot v kocenu (betu). Vsebujejo beljakovine, ogljikove hidrate in 18 različnih aminokislin ter 8 esencialnih aminokislin. Vsebujejo vitamine A, B1, B2, B3 in B12, od mineralnih snovi velja izpo­staviti kalcij. Posušene na soncu vsebujejo veliko vitamina D.

Shiitake (Lentinus edodes) so gobe po poreklu iz Japonske. Gobo  smatrajo za čudežni eleksir vzhoda, ki ima sposobnost, da ohranja življenjsko moč in odpornost. Goba je bogatega okusa in vsebuje veliko beljakovin, lipide, vitamine (A,B,B12,C,D in niacin) in minerale (kalij, kalcij, fosfor in magnezij). Beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline in to več kot soja.

Zdravilni učinki šitak
Tradicionalna vzhodnjaška medicina opisuje šitake kot zdravilno hrano, ki preprečuje ali pomaga pozdraviti veliko bolezni, ki še posebej danes tarejo sodobni civilizirani svet.

Šitake –  prehladi ter gripe
Šitake so se pokazale posebej učinkovite v primerih obolenja z gripami tipa A.

Tradicionalna kitajska medicina je šitake priporočala tudi za bolezni povezane s krvožiljem (čiščenje krvi), za težave s srcem ter za bolezni jeter. Ti napotki so v sodobnem času dobili tudi znanstveno potrditev.

Šitake – rak
Glavna in najbolj atraktivna sestavina gob šitake je kompleksen polisaharid lentinan, ki spodbuja imunski sistem in delovanje T-celic, aktivnost makrofagov in ostalih belih krvničk. Lentinan je učinkovit pospeševalec delovanja imunskega sistema, ki predramljen prične prepoznavati in uničevati rakave celice. Lentinan, ki je klasificiran kot polisaharid beta-glukan in ima močne zaviralne učinke na rast rakavih celic.

PRIPRAVA
Sveže ali suhe gobe šitake imajo odličen okus. Okusna jed je nekaj prgišč hitro popečenih gob šitake, dušene gobe šitake skupaj z zelenjavo, ali v juhah. Lahko jih jemo tudi surove.

Suhe gobe šitake pred uporabo namočimo v topli vodi, nato jih pripravimo na isti način kot surove. Poleg tega, da veljajo za zelo okusne in aromatične gobe, so tudi nizkokalorične, saj kilogram gob šitake vsebuje zgolj 250 kalorij. Z uporabo gob šitake v prehrani lahko poskrbimo za izboljšanje svojega zdravja in telo nam bo hvaležno.